Izbékiné Cseuz Gabriella

Izbékiné Cseuz Gabriella

Izbékiné Cseuz Gabriella vagyok, családommal 2004-ben költöztem Algyőre. Gyermekkorom óta fontos számomra az alkotás öröme. Szabadidőmben mindig készítettem valami szépet, horgoltam, kötöttem, hímeztem, gyöngyöt fűztem.

Izbékiné Cseuz Gabriella vagyok, családommal 2004-ben költöztem Algyőre. Gyermekkorom óta fontos számomra az alkotás öröme. Szabadidőmben mindig készítettem valami szépet, horgoltam, kötöttem, hímeztem, gyöngyöt fűztem. Később, középiskolában már komolyabban foglalkoztam a rajzolás és festés művészetének elsajátításával. Szegeden 2000-ben végeztem angol-rajz szakos tanárként az akkori Juhász Gyula tanárképző főiskolán. Gyermekeim születéséig a Rókus I. Általános Iskolában tanítottam angolt és rajzot. Ahogy sorra születtek a gyerekeink a szabadidőmet is szerettem kitölteni valami hasznos alkotó tevékenységgel. Kerestem az új hobbimat. Újra elővettem a gyöngyfűzést, kipróbáltam a dekupázsolást, a süthető gyurma ékszerkészítést. Hamar rájöttem, hogy a leginkább nekem való a foltvarrás. Akkoriban nem volt túl sok lehetőség az információ beszerzésére, csak a könyvek által tudtam megtanulni a technikákat, a fogásokra magamnak kellett rájönnöm. Aztán az internet elterjedésével külföldi oldalakon találtam ötleteket, hazai foltvarró kiállításokra jártam, foltvarró táborokon vettem részt, megismerkedtem sok foltvarró társsal, csoporttal, így bővítettem ismereteimet. Családomnak és szűk körben ismerősöknek készítettem ajándéktárgyakat, táskát, párnát, falvédőt, takarót, terítőt. Később eladásra is készítettem, vásárokban, internetes áruházban árultam termékeimet, de szívesebben készítettem rendelésre. Ezt az alkotói munkát jobban szerettem, mert tudtam kinek készítem a darabot és így biztosan olyat sikerült varrni, ami a megrendelőnek igazán tetszett, valóban egyénre szabott, egyedi foltvarrott tárgyat kapott.

  1. szeptemberében a Faluház adott lehetőséget, hogy egy foltvarró kört indítsak. Októberben már el is indult az első foglalkozás 6-8 fő részvételével az Algyői Tájházban. A résztvevőkhöz minden hónapban csatlakozott néhány fő, így 2019-re 22 főre növekedett a csoportunk létszáma. Évente rendezünk foltvarró kiállítást, ahol az abban az évben készült munkáinkat mutatjuk meg az érdeklődőknek. 2012-ben szerveztem meg az első foltvarró tábort, azóta is rendszeresen, évente egy-két foltvarró tábor van Algyőn. 2014-ben készítettünk egy foltvarró könyvecskét, mely a Mit varrnak az algyői asszonyok címet kapta. 2015-ben az Algyői Foltvarrók Körével készítettünk Algyő Nagyközség Önkormányzati Hivatalának dísztermébe egy foltvarrott technikával készült magyar nemzeti zászlót.

2009-től folyamatosan tagja vagyok a Magyar Foltvarró Céhnek. Több országos kiállításon, fesztiválon és alkotó táborban vettem részt. Meghívást kaptam a céh akkori honlapjára, ahol bemutatkozási lehetőséget kaptam. Hazai foltvarró csoportokkal tartom a kapcsolatot, a bajai, hódmezővásárhelyi, szegedi, nagyszénási, orosházi, mezőkövesdi, budapesti foltvarrókkal mindig szívesen cserélünk tapasztalatot.

2013-ban Pestszentlőrinci Foltvarró Kiállításra, kézzel készült Csillagok, csillagok… című képemmel nyertem elismerést foltvarrós berkekben, 2013-ban az Algyő, az én falum című pályázaton első helyezést értem el A Tiszánál című textil képemmel. Kecskeméti Regionális Foltvarró Kiállításra adtam be pályamunkát, 2014-ben Bali batik pályázatra neveztem be foltvarrott képemmel.

2012-ben a GyeviArt Kulturális Egyesület tagja lettem, majd 2013-ban vezetőségi taggá választottak. 2014-ben lehetőséget kaptam két egyesületi társammal, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a Magyar Fesztiválon képviseljük Algyőt. Ugyanebben az évben Alkotói díjban is részesültem.

2013-tól férjemmel tagja voltunk a Zsibongó Táncegyüttesnek. Ekkor varrtuk a foltvarrókkal az első fellépő ruhákat az együttesnek. Szívesen vettem részt az algyői támogatású művészeti programnak, ahol két éves tűzzománc képzésen vehettem részt.

2015-től az Algyői Tájházban dolgozom, 2018-tól pedig a Gyevikult Nkft.-nél, ahol nem csak a Tájház programjait szervezem, hanem a Faluház rendezvényeibe is besegítek.

2018-tól az algyői Települési Értéktár elnökévé választott a Képviselő-testület.

Büszke vagyok, hogy Algyőn élhetek és az Algyői Alkotók közé kerülhettem. Köszönök minden támogatást a családomtól és Algyőtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.