Szalmáné Simon Éva

Szalmáné Simon Éva

Szalmáné Simon Éva vagyok. Néhány éve jött egy ötlet, egy vágy, hogy megtanuljak kosarat fonni. Faragó Kriszta kosárfonótól vettem meg az általa készítet egységcsomagokat és a leírás alapján elkészítettem az első peddig-nád kosárkáimat. A Gyevi Art Kulturális Egyesület tagja vagyok.

Szalmáné Simon Éva vagyok. Néhány éve jött egy ötlet, egy vágy, hogy megtanuljak kosarat fonni. Faragó Kriszta kosárfonótól vettem meg az általa készítet egységcsomagokat és a leírás alapján elkészítettem az első peddig-nád kosárkáimat. A Gyevi Art Kulturális Egyesület tagja vagyok. 2012-ben megnyílt Alkotóházunk, ahol többek között számtalan foglalkozást tartottunk már. A gyerekek körében nagyon népszerű a kosárfonás, sőt felnőttek is szívesen bekapcsolódnak és nagy örömmel készítik a nádból font kiskosarakat. Bereczné Lázár Nóra – aki Népi Iparművész, a népművészet ifjú mestere – segítségével AMKA-Kézműves Remek, illetve Eger, Gárdonyi Géza – pályázatokra is jelentkeztünk és nagy örömünkre kiállították a munkáinkat. Idővel egyre jobban érdekelt a fűzvessző megmunkálása.

Algyőn Szabó János bácsi mutatta meg először, hogy hogyan kell vesszőkosarat készíteni. 2015. tavaszán két helyen is tanultam zöldvessző-fonást. Első ízben Ópusztaszeren, ahol a tiszaalpári Bársony István bácsi tanított bennünket, a másik alkalommal a Hagyományok Házában Fecske Pál és Morvai László türelmes magyarázata, tanítása alapján készítettem el néhány vesszőkosarat. Itt már főzött fűzvesszőből is dolgoztunk. A Hagyományok Házában Bárány Mara szakkörén már egy gyékény lábtörlőt is alkottam.

Gyűjtöm a régi eszközöket, képeket. Algyőn nagyon sok ember kenyérkereső munkája volt a kosárfonás, háziipari szövetkezet is működött. Ma már sajnos senki sem műveli ezt a szép, de nagyon nehéz szakmát. Talán ezért is érdekel engem ennyire.

A jövőben szeretném megtanulni a gyékény és a csuhé megmunkálását is. Van egy könyvem, aminek a címe: A Tápai Gyékénymunka. Jelenleg ebből tanulom, hogyan kell aratni és szárítani a gyékényt. Emellett részt vettem gyékényes foglalkozáson is 2019-ben, ahol tanítóm volt Kovács Tibor. Csuhé tárgyak készítéséhez pedig algyői tanítókat keresek folyamatosan, hogy tőlük tudja ellesni a fortélyokat. A saját padlásomon megtaláltam a nagymamám utolsó csuhé munkáját, amelynek azóta is a műhelyemben van a helye. Táborokba és iskolákba hívnak, hogy megismertessem a gyerekekkel ezekkel a szálas anyagokkal való kézműveskedést. Ilyen alkalmakkor mindig egyszerű, szép munkák születnek. Annak, akit érdekel, szívesen megmutatom, amit eddig tanultam. Tanítani és tanulni egy időben csodálatos dolog.

 

Elérhetőségem:

evi.szalmane@gmail.com

+3620/4111-412

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.